Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 -20.00 Σάββατο – Κυριακή (Μετά από ραντεβού)
Title Image

Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας – AIDS (HIV1) – Aνίχνευση / Ποσοτικοποίηση

Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας – AIDS (HIV1) – Aνίχνευση / Ποσοτικοποίηση

Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας – AIDS (HIV1) – Aνίχνευση / Ποσοτικοποίηση

O ιός HIV είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας).

Ο HIV ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, των ιών δηλαδή που έχουν το RNA ως γενετικό υλικό. Παρόλα αυτά έχει αρκετές διαφορές με αυτούς, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι ότι μεταλλάσσεται ταχύτατα (μέσα στο αίμα ενός και μόνο ασθενή μπορούν να δημιουργηθούν αρκετά διαφορετικά στελέχη).

Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί δύο είδη του ιού HIV, ο HIV-1 και ο HIV-2. Ο HIV-1 είναι αυτός που ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των μολύνσεων παγκόσμια (περίπου 90%), και επίσης είναι αυτός με τις περισσότερες μεταλλάξεις και υποτύπους. Ο HIV-2, που αναγνωρίστηκε το 1986 και θεωρείται προγενέστερος τύπος από τον HIV-1, εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη Δυτική Αφρική, με λίγα περιστατικά σε χώρες που έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή αυτή (όπως π.χ. η Γαλλία).

Ο HIV-2 τείνει να μεταδίδεται σχετικά δυσκολότερα σε σχέση με τον άλλο τύπο, ενώ η εξέλιξη της νόσου στους φορείς HIV-2 είναι πιο αργή. Ο ιός HIV-1, υπεύθυνος για την  πλειοψηφία των μολύνσεων παγκόσμια, έχει περίπου δέκα γνωστούς υποτύπους, ενώ μπορεί να αναπτύξει και ανθεκτικότητα στα αντιρετροϊκά φάρμακα που χορηγούνται σε έναν ασθενή.

Χρόνος απάντησης στην εξέταση
3-5 ημέρες