Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 -20.00 Σάββατο – Κυριακή (Μετά από ραντεβού)
Title Image

Ανίχνευση ιών της Γρίπης (Influenza Α, Β, H1N1)

Ανίχνευση ιών της Γρίπης (Influenza Α, Β, H1N1)

Ανίχνευση ιών της Γρίπης (Influenza Α, Β, H1N1)

Οι ιοί της γρίπης, influenza A και B, είναι RNA ιοί της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών και προκαλούν την γρίπη μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά.

Στους ανθρώπους τα κοινά συπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Ένα θανατηφόρο στέλεχος, το Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών), εμφανίστηκε ως μεγάλος κίνδυνος για μια καινούρια πανδημία γρίπης από την πρώτη στιγμή που σκότωσε ανθρώπους στην Ασία την δεκαετία του ’90. Ευτυχώς ωστόσο, αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους και ο κίνδυνος επιδημίας αποσοβήθηκε.

Το 2009 ένα άλλο θανατηφόρο στέλεχος ο Η1Ν1, η γρίπη των χοίρων παρουσιάστηκε στο Μεξικό και από εκεί μεταδόθηκε σε ΗΠΑ και γειτονικές χώρες φτάνοντας την Ευρώπη, Ασία Αφρική, Ωκεανία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε αυτό το στέλεχος ως πανδημία στις 11 Ιουνίου 2009.

Για την ανίχνευση όλων των ιών της γρίπης στα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια διενεργούνται εξετάσεις.

Χρόνος απάντησης στην εξέταση
24 – 48 ώρες